tehnica-mixta-atelier-mihaela-rosu
25
iul.

Tehnica mixtă în pictură

Tehnica mixtă este o tehnică ce combină diferite stiluri de pictură și materiale de desen. În tehnica mixtă, pot fi folosite orice materiale, inclusiv colaj elemente, ar fi pagini din reviste, ziar, fotografii, ţesătura, sol sau efectiv ambalaje.

Scurtă istorie a tehnicii mixte

Tehnica mixtă nu este un fenomen aparţinând secolului XX, deși în secolele anterioare artiștii au încercat să o utilizeze. De exemplu, frunza de aur a fost deseori adăugată la picturile bisericești, pasteluri mixte ale lui Leonardo Da Vinci au alte suporturi de desen, William Blake a folosit spălături acuarelă în lucrările sale, iar Edgar Degas a combinat pasteluri cu cărbune și cerneluri tipografice.

Artiștii actuali care lucrează în tehnica mixtă îi numără pe artistul new yorkez Lawrence Weiner, care este considerat fondator al artei conceptuale a postminimalismului. Este cunoscut pentru încorporarea textului în operele sale. The New York Times l-a descris ca pe un „sculptor bazat pe limbaj”.

Artistul german Rosemarie Trockel este un alt artist contemporan care lucrează în tehnica mixtă. Ca un exemplu extrem, în timpul unei expoziții 2013, Trockel a găsit o molie moartă în muzeu și a încorporat-o rapid într-una dintre lucrările expuse. Acest act de a adăuga elemente dintr-un mediu neobișnuit a dat un nou sens tehnicii.