tehnica-tiffany-atelier-mihaela-rosu
30
iul.

Tehnica Tiffany pentru vitralii – scurt istoric

Tiffany este o tehnică de fabricație a vitraliilor, numită așa după creatorul său: Louis Comfort Tiffany.

Louis Comfort Tiffany (1848-1933) a fost un artist american și designer, un celebru „epoca de au” decorator, reprezentant al modernismului. Popularitatea și recunoașterea internațională pe care Tiffany a primit-o datorită sticlei sale elegante și rafinate, vitralii, abajururi, bijuterii. A fost unul dintre cei mai originali și creativi artiști ai timpului.

Printre primii americani care au abordat această tehnică, Louis Tiffany a apelat la stilul modern-elegant și sofisticat care a înflorit în Europa la acea vreme. În plus, este cunoscut ca primul designer industrial.

Tiffany a fost un geniu experimental obsedat de perfecțiune. Scopul său a fost de a crea un nou estetic care ar putea reflecta cel mai bine stilul de viață american.

Tiffany a lucrat în această tehnică de pe la 1870 până la mijlocul anilor 1920. Avea multe talente în diverse domenii de artă. În cariera timpurie, Tiffany a apărut în fața publicului ca un pictor talentat. A fost şi arhitect, angajat în design peisagistic și interioare, crea mobilier nou, covoare și tapet. În operele sale a folosit materiale precum email, bronz, ceramică, argint, lemn și fier. Tiffany proiectat numărul imens de elemente de lucruri diferite-de la candelabre și crucifixe la telefoanele desktop, ceasuri și rame de imagine.

Fără îndoială creațiile sale rafinate i-au mărit considerabil audiența, dar adevărata lui glorie au adus-o produsele din sticlă Tiffany, vitraliile Tiffany și alte produse din sticlă.

În 1882, compania Tiffany a primit de la Președintele SUA Chester A. Arthur o solicitare de de reînnoire a anumitor părți ale casei albe. Președintele Arthur, un new yorker nativ, a fost apreciat foarte mult lucrările executate de Tiffany. Din nefericire, după aproximativ douăzeci de ani, Theodore Roosevelt a schimbat complet designul casei albe.